Ved siden af Elleparken i Lystrup vil Kim Røn bygge en ny skov, der skal være til gavn for områdets beboer og dyr. En ide som han slog op på Facebook, og kort efter væltede det ind med likes. Kim vil prøve at engagere Aarhus Kommune til at gribe ideen og trække i arbejdstøjet.
Af Magnus Maury Sørensen, 7. oktober 2021
På en gold kæmpehøj i Lystrup står en skovtekniker og drømmer. Træer, vandhuller og dyr vrimler rundt i drømmen. Områdets beboere bruger skoven som åndehul i en ellers hektisk hverdag.
Børnene nyder godt af nye gemmesteder, og suset fra træerne har nærmest en beroligende effekt. Hvis Kim Røns ide om et nyt skovområde i Lystrup bliver en realitet, kunne disse scener meget vel blive til virkelighed.
Umiddelbart er der opbakning blandt beboerne i Lystrup, og fra politisk side vækker forslaget også interesse.
Den golde mark
I udkanten af Lystrup ligger en tom græsmark med en gravhøj. I området, der hedder Elleparken, bor 62-årige Kim Røn. Han er skovtekniker og er vild med naturen. Derfor valgte Kim for en uge siden, at slå et opslag op på Facebook. Kim ville bygge en skov. Men ikke bare en skov, der gavnede ham:
”Det ville være godt, hvis der er plads til nogle vandhuller, sådan så ungerne kan komme med deres ketchere og fange nogle haletudser. Mange vil også løbe og gå mange ture. Jeg er sikker på, at mange vil sige, “vi går da lige den vej”,” siger han om skoven.
Kim har modtaget god respons på sin ide, og over 40 mennesker har liket hans opslag. For Kim er det indtil videre bare en ide, som han håber andre vil tage godt imod og gribe.
Et grønnere Aarhus
Aarhus Kommune har i de senere år satset massivt på nye skov- og naturområder. Med projektet ”Et grønnere Aarhus” har Aarhus Kommune sat et mål om at plante 10.000 bytræer frem mod 2025. Derfor er Elleparken, ifølge Kim, et oplagt sted at plante en skov:
”Det ligger lige til højrebenet. Det er et sted, hvor det gavner en masse mennesker, der bor lige her,” siger Kim.
Området hører under Elsted Kirkes Menighedsråd, og da de er en offentlig foranstaltning, burde det, ifølge Kim, ikke være det store problem.
Området er lejet ud til en lokal landmand i området, som bruger jorden til sine afgrøder. Derudover er der en kæmpehøj, som mange af beboerne bruger som udkigspost.
Foto: Google
På billedet ovenfor ses området, hvor Kim Røn godt kunne tænke sig en ny skov. I første omgang er det området afgrænset af Ørnstrupvej, der er i tankerne, men Kim Røn forslår også at inddrage området øst, vest og syd for, hvis de pågældende jordejere er interesseret.
Politisk opbakning
Spørger man Jan Ravn Christensen (SF), medlem af byrådet og teknisk udvalg, er han også positivt stemt overfor projektet.
”Det er en spændende ide. I Aarhus Kommune har vi stort fokus på udbredelse af skov, og et projekt med lokal støtte bør kunne realiseres igennem forvaltningen, uden at der skal gå politik i den,” siger Jan Ravn Christensen.
Dermed lader forslaget til at møde opbakning hos byrådet, og byrådet venter nu derfor kun på, at en borger henvender sig til forvaltningen og viser den fornødne lokale opbakning.
Elsted Kirkes Menighedsråd, som ejer jorden, er også informeret omkring situationen, og de vil drøfte udviklingen på det kommende møde.
Hvis en borger retter henvendelse omkring ideen, bliver det op til Aarhus Kommunens teknikforvaltning at vurdere skovens påvirkning på grundvandet, dyrelivet og de rekreative aspekter, samt de lovmæssige foranstaltninger.
Kim Røn taler inspirerende om den nye bydel “Nye”. Et nyt bæredygtigt og miljørigtigt initiativ, der fokuserer på at bruge regnvandet til beboernes eget brug, for eksempel til vaskemaskiner eller toiletskyl.
Øget biodiversitet
En eventuel skov vil være med til at øge mængden af dyr i området. Lader man naturen passe sig selv, vil flere og flere dyr og planter vokse frem, og dermed vil det bidrage til øget diversitet.
Det er et problem, Aarhus Kommune er klar over, og i projektet ”Et grønnere Aarhus” står biodiversitetskrisen nævnt flere gange.
Kim Røn er kraftig fortaler for at lade naturen gro, men han siger også: ”Det skal vi vænne os til. Det er vores uvidenhed, der gør, at vi synes, det ser træls ud med forvildning af naturen. Vi kan ikke se, hvor stor en gevinst det er for naturen.”
Flere og flere burde derfor, ifølge Kim, lade deres natur gro lidt derhjemme på græsplænen, for ”græs er i princippet bare grøn asfalt,” siger Kim.